Wil je weten wat een figuurnaad is en hoe je die moet verwerken in je kleding?

Als je bijvoorbeeld een patroon van een broek aan het tekenen bent komt je figuurnaden tegen in het patroon.
Hoe teken je dan de naadtoeslag? Wat moet je doen met een figuurnaad? Waarvoor dient die?

Figuurnaad versus coupnaad.

Allereerst wil ik het verschil uitleggen tussen een figuurnaad en een coupnaad. Het doel en de locatie is heel anders.

 

Figuurnaad.
De naam figuurnaad zegt het eigenlijk al. Je plooit stof om te zorgen dat de stof mooi om je figuur heen vouwt. Als je een recht lap stof hebt en je maakt er figuurnaden in, dan krijg je een bolling in de stof. De rok of broek past mooi op je heup.

Coupnaad.
Een coupnaad wordt alleen gebruikt bij de buste. Je kunt denken aan het woord cup maat voor de beha. Een coupnaad gebruik je om de stof mooi over de buste te laten vallen.

Hoe maak je een coupnaad of figuurnaad?

 

Op een patroon zijn de lijnen van een figuurnaad gemarkeerd door een driehoek.
Je kunt de lijnen van de figuurnaad op de stof overnemen met rijgdraad of met stofkrijt. Doe je dit op de niet mooie kant van de stof, dan zie je de lijnen goed als je gaat spelden. Op deze manier kun je heel gemakkelijk de figuurnaad op de juiste manier dichtvouwen.

Zelf geef ik altijd een knipje in de naad bij de twee uiteinde van de figuurnaad en rijg ik een draadje in de hoek van de figuurnaad. Ik vouw dan de stof zo dat het een mooie rechte lijn word. Zie hiervoor ook de foto.
Ik stik vanaf de naad naar het rijgdraadje en ik eindig dus tot helemaal niets.
Je kunt dan op twee manieren de draad vastzetten. Of door 3 stapjes terug te naaien of door de draadjes te knopen aan het uiteinde.

 Figuurnaden in het voor- en achterpand en coupnaden.

Op de foto van de jurk zie je zowel aan de voorkant als aan de achterkant een figuurnaad. Ook zie je een coupnaad. Wel op het patroon maar niet in de technische tekening. Die bevinden zich (logische wijze) alleen aan de voorkant.

Video figuurnaad

Hieronder is een video waarin de figuurnaad (hier noemen ze het een coupnaad) wordt uitgelegd. Het is een Belgische uitleg. Nepen is een ander woord voor samenpakken.