Een Franse of Engelse naad, hoe maak je dat?

Een Franse naad is een naad waarbij de rafelkant opgesloten wordt in de naad zelf. De binnenkant ziet er dus prachtig uit, zonder zigzag, lock of rafels. Hierdoor is dit met name een prima techniek voor de afwerking van naden in dunne, enigszins transparante stoffen, zoals viscose, chiffon of satijn.

De Franse naad word ook wel de Engelse naad genoemd. Er zit echter geen verschil in de naden. Ik noem het vanaf nu gewoon de Franse naad.

 

Hoe start je met een Franse naad?

Maar hoe begin je met het maken van zo’n Franse naad? Allereerst is het handig om voor de naad een beetje extra naadwaarde te gebruiken, want een Franse naad neemt wat meer stof in. Een halve centimeter extra is voldoende. In totaal gebruik ik 1,5 cm naadwaarde.

 

Je begint zo

Bijzonder bij het maken van een Franse naad is dat je begint met de stof met de verkeerde kanten op elkaar, dus met de goede kanten van de stof naar buiten. Je stikt de naad op een halve centimeter van de stofrand. Knip dan de naad mooi bij, zodat er geen rafelrandjes zijn. Je dunt hierbij meteen de naad uit. Dit voorkomt dat er straks stof tussen de volgende naad komt.
Pers de naad even goed en vouw de stof dan met de goede kanten op elkaar.

 

Het afwerken van de Franse naad

Pers nog eens en zorg dat de naad die je net gestikt hebt netjes langs de rand van de nieuw gevouwen naad loopt. Ze liggen dus strak op elkaar.  Stik dan de naad weer, nu op 1 centimeter van de rand af. Omdat je de naad hebt uitgedund heb je aan 1 cm voldoende om die naad te verstoppen.

Pers de naad nog even en je Franse naad is klaar!