Hoe ik mijn patronen bewaar

Ik krijg wel eens de vraag hoe ik mijn patronen bewaar. Dit wil ik graag met jullie delen.

Allereerst de vraag: waarom zou je patronen bewaren?
Als ik een patroon teken, dan ben ik daar best een tijd mee bezig. En heb ik een fijne top, jurk of broek gemaakt, dan is het leuk om die nog eens te kunnen maken, maar dan van andere stof.

Hoe teken ik mijn patronen.
Mijn patronen teken ik met 1 cm naadwaarde. Op het patroon schrijf ik welk patroondeel ik teken en wat het patroondeel is, bijvoorbeeld B is achterpand jurk en de maat. Ook schrijf ik op één patroondeel waar het patroon vandaan komt (tijdschrift, maand en jaar, model en maat). Mijn patronen vouw ik dubbel en die stop ik in een insteekhoesje.

Werkbeschrijving.
Ik maak een kopie van de werkbeschrijving en stopt die bij het insteekhoesje. Mocht ik toevallig het tijdschrift kwijtraken, dan weet ik nog steeds hoe ik het moet maken. Op de werkbeschrijving schrijf ik ook aantekeningen zoals; kan alleen met rekbare stof gemaakt worden, mouwen 10 cm verlengd, enzo.

Stof.
En als laatste doe ik er een stukje stof bij. Dan weet ik van welke stof ik dat patroon gemaakt hebt.

Dit alles bewaar ik in een multomappen die ik verdeel in rokken/ jurken en broeken/ tops/ jasjes.

Ik hoop dat je hier iets aan hebt gehad. Dit een maar één systeem, het kan altijd anders, maar zo vind ik het prettig.
Succes met het opbergen van jouw patronen.

Groetjes,
Miriam Bode