Een winterjas maken? Waar begin je aan?

Je ziet ze wel eens in de KnipMode en andere patroontijdschriften staan; winterjassen.
Het is inderdaad een heel project. Maar wat is het leuk om allemaal dingen te leren en het resultaat te kunnen dragen in de winter!
Ik loop met je mee door het proces van het in elkaar zetten van een winterjas.

Hoe kies je een patroon uit?

Ik wilde graag een winterjas maken. Ik had hele mooie stof gekocht en daar wilde ik die mooie jas van maken.
Als serieuze naaister heb ik een heleboel jaargangen KnipMode verzameld. Ook in La Maison Victor heb ik mooie modellen gezien. Uiteindelijk heb ik een patroon gekozen.

Waar moet je op letten voordat je het patroon gaat tekenen? Ik heb ervoor gekozen om de jas te voeren. Niet alleen met voeringstof, maar met fiberfill. Hierdoor word de pasvorm kleiner. Dus let erop dat je de jas een maatje groter tekent dan je eigenlijk hebt. Anders gaat de jas te strak zitten.

In de winter draag ik vaak een trui of vest en dat maakt ook dat de jas strakker kan gaan zitten. Dus als je de jas niet gaat voeren met fiberfill, dan kun je ook hiervoor een maatje groter nemen.

Ik heb de werkbeschrijving van tevoren doorgelezen en lees dat ze de jaszoom en mouwzoom met de hand dichtnaaien. Nu ben ik daar niet zo’n voorstander van. Het is heel veel werk en met de naaimachine kan het toch ook? Ik heb net als anders 2 cm naad bij de zoom genomen voor de mouwen en jas.

Ook zag ik dat er twee drukknopen op de jas zitten. Dat vind ik niet prettig bij een winterjas. Een beetje spanning als je op de fiets stapt en de drukknopen gaan open. En ik wil de jas helemaal tot de kraag dicht kunnen maken. Ik heb niets aan het patroon veranderd, maar heb wel knopen gekocht. Ook voor sier aan de onderkant van de mouwen.

Tevens hang ik mijn jas wel eens op. Dan is een lusje toch heel handig. Die heb ik tussen de voering en de binnenkraag gezet. Even een klein stukje stof extra knippen en een lusje maken.

Zo, genoeg kleine aanpassingen gedaan. Nu maar gaan tekenen en de stof knippen.

Hoe zet je het fiberfill vast in je voering?

 

Wat is fiberfill? Fiberfill is een gekamde vezel die gemaakt is van polyester en andere gerecyclede materialen. Het heeft als doel om het kledingstuk te isoleren, warmte te geven. Fiberfill is heel licht, zodat het het kledingstuk niet verzwaard  en het prettig blijft dragen. Fiberfill kan gewassen worden zonder dat het zijn vorm verliest en het is veroorzaakt geen allergieën. Het is verkrijgbaar in verschillende diktes.

Ik heb wat dikkere fiberfill genomen. Die kun je niet zomaar los tussen de voering en de buitenjas stoppen. Die moet je vastnaaien zodat die niet naar beneden gaan hangen.

Je hebt het misschien wel eens gezien, die mooie ruitjes die in voeringstof is genaaid. Ik heb ervoor gekozen om rijen te maken. Dit is ook heel veel werk, maar toch nog de helft minder.

Ik heb de voering en de fiberfill op dezelfde manier geknipt. Patroon op dubbele lagen gelegd en geknipt.
Toen heb ik de voering vastgenaaid. Ik heb een metalen hulpstuk van de naaimachine gepakt en 5 cm afgemeten vanaf de naald. Zo heb ik altijd dezelfde afstand.
Ik ben begonnen met aan de zoom 1 cm te stikken. Van daaruit heb ik die 5 cm genomen. Dat is geen vast gegeven. Je mag de rijen zo dicht of ver van elkaar naaien als je zelf mooi vind.

Voor de binnenjas heb ik de voeringdelen op elkaar gelegd en ze sluiten super goed aan. Kijk maar eens naar de onderstaande foto. Mooi als je de jas open hebt hangen en je ziet dit resultaat!

Hoe zit het met de mouw?

Ik heb de mouw ingezet zoals het hoort. Aan de bovenkant van de mouw had ik veel stof over om te verdelen. Om dat goed te verdelen heb ik twee rijgdraden genaaid aan de kop van de mouw. Zo heb ik de mouw ingenomen en in de armsgat gespeld en gestikt.

Wat mij toen opviel is dat de kop erg hoog was en dat die er niet mooi plat inzat. Meer gebold en geplooid. Dat is niet wat ik wilde en zo stond het ook niet op het patroonvoorbeeld.

Om dat aan te passen heb ik de kop van de mouw platter gemaakt en zo kon ik de mouwkop wel mooi verdelen over de armsgat zonder te hoeven plooien met rijgdraden. Het resultaat was mooi.

Bij de andere mouw heb ik dit ook toegepast. En ook bij de voering heb ik de kop van de mouw vlakker gemaakt.

Hoe maak je een paspelzak?

 

Ik heb eerder in de tips & trics “Wil je een paspelzak leren maken?” laten zien hoe je een paspelzak maakt.
Toch blijft het altijd lastig om die mooi te maken.

Een belangrijke tip is dat je heel goed aangeeft wat de mooie/ goede kant van de stof is. Ook al zie je die niet heel duidelijk, je moet elk patroondeel markeren. Dat kan met een speld of met een krijtstreepje. Zo weet je ook hoe je de patroondelen moet houden.
Zeker als je schuine paspelzakken hebt, zoals in deze jas.

 Een kraag met staander.

Een kraag met staander staat meer rechtop.
Je hebt de kraag en daar stik je de staander aan vast. Die keer je op en stik je smal op de kant door.
De binnenkraag met staander is voorzien van vlieseline en de ander niet.

De binnenkraag aan de voering

 

Je hebt de twee kraagdelen gemaakt: de binnen en buitenkraag. De binnenkraag moet nu vastgezet worden aan het beleg van de binnenvoering.

Ik heb hier een stap tussen gevoegd. Ik wil graag mijn jas aan een lusje op kunnen hangen. Als je de voering aan het beleg stikt, is het handig om daar een lusje tussen te leggen. Ik heb een stukje stof gepakt en daar een lusje van gemaakt.

Er zijn drie dingen waar je op moet letten als je een rever maakt.

  1. Wat je niet moet vergeten is dat de kraagdelen op elkaar gestikt moeten worden. Hier heb je een naadwaarde voor nodig. Dat kan 1 cm of 1,5 cm zijn. Afhankelijk hoeveel naadwaarde jij getekend hebt aan het patroon. Naai de kraag dus niet vanaf de zijkant op het beleg, maar houd 1 cm of 1,5 cm naad.
  2. Wat vooral belangrijk is dat je die hoek heel strak maakt. Je naait tot 1 cm of 1,5 cm van de hoek en je knipt de onderkant van de stof in. Dan kun je de kraag pas mooi draaien en die hoek, daar heb ik het over. Die zie je ook het duidelijkst aan de voorkant van de jas.
  3. Ook is het belangrijk om de punten en de naden van de kraag uit te dunnen. Hierdoor krijg je strakke punten en dat ziet er heel mooi uit.

 

Hoe zet je de kraag aan de buitenjas vast?

 

Je hebt de kraag al aan de binnenjas vastgezet, het gedeelte waar de voering van gemaakt is.
Dan is nu de beurt van de buitenjas. Hier heb je de buitenkraag nodig. Die zet je op dezelfde manier vast.

Als je na het lezen van de werkbeschrijving er nog niet uitkomt, is hier een heel duidelijk filmpje hoe je een reverkraag vaststikt.
Ook dit is een onderdeel van de jas die heel lastig blijft om die mooi te maken.

Het laatste naaionderdeel van de kraag

 

Je hebt de kraag al aan de binnenjas vastgezet, het gedeelte waar de voering van gemaakt is.
En je hebt de kraag aan de buitenjas vastgezet.
Nu moet je ze nog aan elkaar vastmaken, zodat het geen “aparte” jassen worden als je ze vastpakt.

Je hebt de kragen mooi strak gemaakt door de punten bij te knippen en de naden uit te dunnen.
Nu pak je de naden van beide kragen vast waar ze aan de jasdelen zitten. Die naai je met de hand aan elkaar. Zo naai je de kragen aan elkaar.

 De voering van de mouw

 

Zoals je misschien al gezien had aan de foto’s was al iets eerder begonnen met het maken van de voering.
Eén mouw stik je niet helemaal dicht. Je laat een stukje van ca. 15 cm open. Hierdoor kun je de hele jas binnenste buiten draaien. Hoe dikker je jas is, hoe groter het gat moet zijn.
Mijn kat Lola was ook heel hulpvaardig

Hoe het zeker niet moet

 

Tja, soms moet je dingen gewoon doen en merken dat het zo niet werkt.

Ik dacht, laat ik de mouwzomen nu maar alvast stikken. Handig en mooi toch?
Totdat je de jas binnenste buiten keert.  Hè, hoe zit dat dan?! Niet goed dus. Gelukkig heb ik daar een tornmesje voor.

Hoe het wel moet

 

De zomen van de mouwen kun je via het gat dat je in de voering van de mouw hebt keren. Het is een beetje lastig, maar het is wel te doen. Ik stik liever dan dat ik een blinde zoom maak met de hand.
Ik vind het sneller werken en ook netter. En het kan, waarom zou ik het dan niet doen?

Zo heb ik de zoom van de binnenjas en voeringjas ook samen gestikt. Het ziet er heel netjes uit.

Schoudernaden

Omdat je er voor wilt zorgen dat je jasdelen niet los van elkaar komen, is het handig die op sommige punten vast te naaien.
De kraag is zo’n punt. Een ander punt is de schoudernaden.

Omdat je via het gat van de mouw in de voering overal bij kunt, is dat ook het punt om de schoudernaden te pakken.
je pakt ze samen en naait ze met de hand aan de naad vast. Je ziet dat het aan de buitenkant mooi samen komt.

Knopen en koopsgaten

Ik wilde graag knoopsgaten in plaats van drukkers. En ik vind het fijn als mijn jas helemaal tot boven kan sluiten.

Daarom ben ik begonnen met de plaats van de bovenste knoop te bepalen.
Van daaruit heb ik de volgende knoop bepaald. En zo verder tot beneden. Omdat ik veel op de fiets zit, wilde ik niet helemaal tot onder de knopen vastzetten, want dan knappen ze open als ik aan het fietsen ben.

De locaties heb ik met een rijgdraad zichtbaar gemaakt. Ik heb de breedte van de knoop genomen en daar 0,3 cm bij opgeteld. Heb je een hogere knoop, tel er dan 0,5 cm bij op.

Wil je meer informatie over hoe je een knoopsgat maakt, lees dan mijn blog “Hoe maak je een knoopsgat” door.

Het resultaat

En hier is het resultaat: een heerlijke warme halflange winterjas.

Een paar dingen die opvallen tijdens het gebruik van de jas en waar je rekening mee kunt houden.

  • De stof die ik heb gebruikt is wol, lekker warm als ik stil sta, maar als ik snel fiets dan laat die toch wind door. Wil je dit voorkomen, gebruik dan dichter geweven stof of vervilt wol.
  • Als ik fiets dan komen de mouwen iets omhoog. Dit kun je voorkomen door de mouwen iets langer te maken. Of door mouwboord te gebruiken tussen de voering en jas in. Hierdoor sluit je de opening af en is het behaaglijker op de fiets.

Al met al heb ik veel geleerd en heb ik met veel plezier deze mooie jas gemaakt. Ik zal hem met veel plezier en trots dragen.

 

Ik hoop dat je met deze informatie ook een leuke winterjas kunt maken. Veel plezier met jouw project.

Groetjes,
Miriam Bode