Wat is biaisband en wat kun je ermee doen?

Biaisband (ook wel biasband) is een band die je langs de rand van je stof kan naaien, zodat er een nette afwerking ontstaat.
Vaak is biaisband leuk om van een contrasterende kleur te gebruiken, zodat de randen van een kledingstuk een extra accent krijgen.

 Hoe maak jij je eigen biaisband?

Soms is het leuk om je eigen biaisband te maken van de stof waar je iets mee hebt gemaakt.
Ik heb in mijn vorige blog uitgelegd hoe je een biaisband maakt aan één stuk.

Biaisband-vormers

Maak snel en makkelijk je eigen biaisband met behulp van deze biaisband-vormers. Die zijn er in verschillende diktes, dus kies zelf hoe breed jij je biaisband wilt hebben.
Knip of snij je stof schuin van draad, naai de strookjes in lengte aan elkaar tot 1 lange strook (in de gewenste lengte) en trek deze door de biaisbandvormer. Volg met een strijkijzer om de vouwen er mooi en scherp in te strijken en klaar!

 Hoe zet je biaisband vast?

Met biaisband is er vrijwel geen sprake van stofverlies bij het zetten van een zoom; de benodigde hoeveelheid naad is net zo groot als de ruimte tussen rand en eerste vouw van het band. Omdat de stof meerekt, omdat het schuin van draad is geknipt, is het mogelijk mooi afgewerkte ronde zomen te maken in bijvoorbeeld de hals of mouwopeningen.

Hier zie je de biaisband die gemaakt ik ver de biaisbandvormer. Ook heb ik gebruik gemaakt van een biaisbandvoetje. Daar schuif je het biaisband in en je stikt het in één keer op de halsopening. LET OP dat als je rekbare stof gebruikt, je de biaisband iets moet rekken. Dan valt het band mooi naar binnen en ligt die mooi op de hals.

 Hoe ziet biaisband eruit?

Biaisband is een in drieën gevouwen reepje stof; een bredere middenstuk en twee naar binnen gevouwen flapjes.
Het lijkt op een soort nietje. Het band is schuin van draad geknipt waardoor het wat kan meerekken. Ook kan het van elastische stof gemaakt zijn.
Het Franse woord biais betekent schuinte of geer.

Vaststikken van biaisband

Als je geen speciaal voetje hebt, dan is dit de meest gebruikte manier om biaisband vast te maken.
Je vouwt het biaisband open en legt de mooie kant op de mooie zijkant van de naad en stikt het biaisband op de vouw van het band vast (ca halve centimeter).
Dan vouw je het biaisband over de zijkant van de stof en stikt het biaisband smal op de rand vast.

Stootband

Vroeger werden broekspijpen afgezoomd met biaisband en dit werd dan stootband genoemd. De stof werd zo beschermt door het vele gebruik.
Je stikt het biaisband op dezelfde manier vast, dus mooie kant op de mooie kant van de zoom en je stikt in de vouw het biaisband vast.
Dan vouw je het biaisband helemaal om. Je ziet aan de buitenkant het band niet meer. Dan stikt je het met een blind stiksel vast. Of als je geen probleem met het stiksel hebt, dan stik je het band op 1 cm vast. Je ziet dan alleen het stiksel aan de mooie kant, het band niet.

 Andere voorbeelden van het gebruik van biaisband.

Biaisband wordt gebruikt om kledingstukken mee te kunnen zomen of decoratief af te werken.
Hier zie je een aantal voorbeelden hoe biaisband is gebruikt.
Je kunt de rits laten opvallen door aan de zijkanten van de rits een biaisband mee te stikken.
Ook kun je de naden mooi afwerken door biaisband te gebruiken. Dit zie je ook terug in de wat luxere broeken.
En als laatste voorbeeld zie je een accent tussen de voering en de stof aan de binnenkant van een jas.

Video

Hier is een video van Fifty Ways die heel mooi laat zien en uitlegt wat ik hierboven heb beschreven hoe je biaisband gebruikt op diverse manieren.

 

 

Ik hoop dat je met deze informatie aan de slag kunt en zelf ook biaisband kunt gebruiken. Veel plezier met jouw project.

Groetjes,
Miriam Bode