Wat is pipingband of paspelband en wat kun je ermee doen?

Pipingband, ook wel paspelband genoemd is een strook stof waarin en koordje is genaaid. Dit sierband wordt verwerkt tussen de naden van je kledingstuk of accessoires. Het accentueert de naden dat een extra mooi effect geeft.

Pipingband bestaat in verschillende kleuren en looks zoals suède, geruit, met kant, met kraaltjes, elastische, met franjes en noem maar op.

 Hoe maak jij je eigen pipingband?

Soms is het leuk om je eigen pipingband te maken van de stof waar je iets mee hebt gemaakt.
Ik heb in mijn vorige blog uitgelegd hoe je een biaisband maakt aan één stuk.

Zelf pipingband maken

Teken stroken van ca. 3 cm breed (afhankelijk van de koorddikte) schuin van draad op enkele stof en knip deze uit. Wil je langer pipingband dan de geknipte stroken zijn, naai deze dan eerst aan elkaar. Zie de foto hoe je de uiteinde van de stroken op elkaar legt. Naai dan zoals je de speld ziet, schuin. Hierdoor krijg je een schuine naad en dat ik minder dik dan een rechte naad.
Je kunt natuurlijk ook bestaand biaisband gebruiken en deze open strijken.

Leg het koord (dit kan pipingkoord zijn, maar ook touw) in het midden van de stofstrook, vouw de stof dubbel en speld de rand vast. Met een blinde ritsvoet naai je vlak langs het koord. Hierdoor houd je voldoende naad over om het aan de kleding vast te kunnen naaien.

Bij gebruik van een paspelvoetje leg je het koord met de stof onder de uitsparing voor het koord en begin je direct met naaien.

In deze video van DOOR HET OOG VAN DE NAALD laat Nelleke zien hoe je pipingband snijd of op de rol koopt.
Ook laat ze zien hoe piping gebruikt wordt.

 Hoe zet je pipingband vast?

Op de foto zie je dat ik een pipingvoetje heb gebruikt. Gebruik jij een ritsvoetje, naai dan zo dicht mogelijk tegen het koord aan.

Waar je rekening mee moet houden is met hoeveel centimeter naad jij jouw patroon hebt getekend. Ik houd meestal 1 cm naadwaarde aan. De piping moet zichtbaar zijn, het band niet. Zorg dat je de piping dus ook zo speld. Dat als jij 1 cm naad gebruikt, je de piping net iets over die naadwaarde vastspeld.

Naai eerst de pipingband vast. Ik heb het koordje onder het pipingvoetje gezet. Zo weet ik meteen dat de piping goed vastzit en dat die niet meer kan verschuiven. LET OP als je elastisch pipingband hebt dat je niet teveel aan de pipingband trekt, dit voorkomt dat je rimpels krijgt.

Leg vervolgens het andere deel dat je wilt gaan naaien erop. Zorg dat de naden mooi op elkaar liggen.
Je zorgt dat het koord van de piping in de gleuf van het pipingvoetje ligt. Dan naai je het andere deel vast.

Anneke Smeets heeft een duidelijke video gemaakt over hoe je pipingband in kleding verwerkt.

 Doorstikken.

Om de piping naar één kant te laten vallen, stik ik de naad meestal door.

Je vouwt de piping en de naad naar één kant toe (naar boven of naar beneden). Met een ritsvoetje stik ik de naad door.
Dit geeft een extra accent en de naad blijft mooi. Dit komt de draagcomfort ook ten goede.

 Hoe zit het met de hoeken?

Als je een hoek hebt in je project, bijvoorbeeld met een kraag of een kussen, dan naai je tot ongeveer 1 cm van de rand de pipingband vast. Zet je naald in het werk en knip het pipingband schuin vanuit de hoek in. Hierdoor kan je het pipingband om een hoek leggen en kun je verder recht naaien.

 

 Hoe eindig je mooi?

 

Als je een naad hebt waarin je de pipingband verwerkt, dan begint en eindigt de pipingband aan de zijkant. Hier naai je dat een mouw aan vast of een ander patroondeel.

Het kan ook zijn dat je een kussen maakt met pipingband tussen de naden. Deze moeten wel mooi doorlopen.
Je tornt een stukje pipingband open en je knipt een stukje pipingkoord af. Dan leg je de uiteinden mooi in elkaar en vouw je de strook op het uiteinde dubbel en werk je het mooi af. Tja, soms zegt beeld meer dan woorden.
Hier is een video van Marja Kooreman van Stof en Steen die dat mooi laat zien.

Ik hoop dat je met deze informatie aan de slag kunt en zelf ook pipingband kunt gebruiken. Veel plezier met jouw project.

Groetjes,
Miriam Bode