Wat is een blinde zoom?

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord: blinde zoom. Maar wat is dat nou?
Een blinde zoom is een techniek om een zoom te stikken zonder dat je het stiksel ziet. Dit kan zowel in de zoom als in bij armsgaten.

 

Heb ik daar een speciaal voetje voor nodig?

Je kunt daar een speciaal voetje voor gebruiken. Het heet, hoe kan het ook anders, een blinde zoomvoetje. Het heeft aan de zijkant een plat stukje zitten die je tegen de zoom aan legt en die volgt tijdens het naaien.

 

Hoe ziet een blinde zoom er eigenlijk uit?

Er zit op je naaimachine een steek (nr 4, 5 of 7) die twee steken recht stikt en dan één steek zigzagt en dit word herhaald. Gebruik je stretch stof, dan wil je ook een stretch steek. Dan kies je voor een kleine zigzag en dan één grote zigzag.
De kleine steken komen op de zoom en de grote zigzag neemt een klein draadje van de stof mee. Dat zie je (als je het heel goed doet) als een klein puntje aan de goede kant. Doe je het te grof, je hebt dus een groter stuk van de stof mee genomen in je zigzag steek, dan zie je een klein draadje zitten. Kijk maar eens goed op de foto.

 

Hoe speld je een blinde zoom?

Je werkt als eerste de zoom af met een overlock steek of een zigzag steek.
Als je 2 cm zoom hebt, zoals ik dat altijd aanhoud, dan sla je de zoom eerst 1 cm om en dan nog 1 cm. Dan zet je er speld in. Niet zoals je altijd doet, met de naairichting mee, maar nu haaks op de naairichting. Zie foto 1.

Als je dat gedaan hebt, keer je de hele zoom om, zodat de spelden aan de onderkant zijn en je de zoom kunt zien. Zie foto 2.

De glijder van het zoomvoetje komt aan de buitenkant van de zoom te liggen. Het wieltje is er om de afstand te veranderen. Zie foto 3.
Probeer eerst op een stukje proefstof te oefenen. Hoe de draadspanning is, maar vooral waar de zigzagsteek uitkomt. Kom je te ver in de stof uit, dan zul je dat aan de voorkant zien.

Als je het uiteindelijk gestikt hebt, dan zie je op foto 4 het resultaat. De zigzag en het stiksel is de binnenkant (bovenste stuk van de foto) en de puntjes in de stof is de goede kant (onderste stuk van de foto).

Hoe dikker de stof, hoe minder je ervan ziet. Vooral voor wollen stoffen is dit een hele mooie techniek.

 

Hoe ziet dat er schematisch uit?

Hieronder zie je een foto hoe dat er schematisch uit ziet. Zoals het in je naaimachine boekje word uitgelegd.

Het resultaat.

En dit is het resultaat. De mouw en de zoom is met een blindezoom steek genaaid. Je ziet het stiksel dus niet.
Voor dit model vind ik dat erg mooi.