Een clutch is hip.

In winkels, uitgaansgelegenheden en tijdschriften zie ik de clutch opduiken. Een clutch is een tas zonder hengsels die je in je hand vast houdt. Clutch betekend dan ook letterlijk vasthouden.

Zoals je misschien weet ben ik gek op tassen. En ik kon het dus ook niet nalaten er meteen één te maken. Maar als ik bezig ben dan heb ik zoveel ideeën, dat ik meteen meer dan één tas wil maken. Ik heb het kunnen beperken tot 2 verschillende modellen.

 

Diverse voorbeelden van een clutch

Op internet is er een blog over tassen en die laten heel veel clutches zien. Als je goed kijkt zijn ze bijna allemaal vierkant,  maar wat een verschillen. Je kijkt je ogen uit!

http://www.purseblog.com/clutches/40-pictures-that-prove-edie-parkers-remarkable-red-carpet-clutch-dominance/

Clutches Elisanne en JuliettePatronen

Omdat ik het leuk vind om alles met jullie te delen heb ik hier twee verschillende websites gevonden die hele leuke patronen van een clutch weggeeft.

Je kunt je eigen creativiteit hierin kwijt en het naar eigen wens aanpassen.

 

De clutch van Elisanne.

Elisanne heeft op haar site deze clutch weggegeven.

http://elisanna.blogspot.nl/2011/11/zo-maakt-u-het-zelf-de-clutch_24.html

Elisanne geeft een manier op hoe je een plastic rits in je tas kunt zetten. Ik heb een metalen rits genomen en dat werkt net even wat anders. Met als gevolg dat er aan de zijkanten heel veel stof samenkomt en dat is bijna niet te naaien met een naaimachine.  Tip is dan ook om geen metalen rits erin te zetten.

Wat ik handig vind is het afneembare polsbandje. Dit zit niet bij dit patroon inbegrepen, maar ik heb het er los bijgedaan.

Je hebt een D-ring en een musketonhaak nodig. Je maakt twee stroken. Een kleine voor de D-ring die aan je tas vastzit (naai je in de naad mee) en een langere als polsbandje en daar zit de musketonhaak aan. Kijk maar naar de foto hieronder. Je naait de musketonhaak op zijn plaats door de strook dicht te naaien op ongeveer 2 cm van de musketonhaak. (Een uitgebreide beschrijving staat in het boek Mijn Tas van Elisanna & Fynn pag 158)

Nu kun je kiezen of je de polsband wilt gebruiken of niet.

Wat ik ook gedaan heb is er versiering op aangebracht. In de naad heb ik aan de voorkant suède franjes genaaid en aan de achterkant een piping. Dit maakt het net even af.

Boven de naad heb ik een sierband met pailletten genaaid. En als voeringstof heb ik een hippe glimmende stof gebruikt.

La Maison Victor/ boek Mijn Tas

La Maison Victor heeft ook een hele leuke clutch op zijn site geplaatst onder DIY (do-it-yourself) projecten.

http://static-sanoma.cdn1.be/lmv/sue/contentpages/diy-projecten/VIC_0214_057_DIY_tassen.pdf

Dit patroon staat ook in het boek Mijn Tas van Elisanne & Flynn op pagina 138.

Ook hier kun je eindeloos variëren. Zoal je op de foto ziet heb ik een polsband in de naad genaaid. En om het klepje op te laten vallen en een chique uitstraling te krijgen heb ik een piping in de naad genaaid.

Wat ik niet zo handig vind, is dat als je kleine dingen erin doet zoals lippenstift of je fietssleutel, dan is er een kans dat je die kwijt raakt omdat er geen rits in zit. Daarvoor heb ik ook een tweede clutch met een rits gemaakt. Wil je een rits in je tas, bedenk dat dan van te voren. Het heeft een hele andere werkwijze dan een tasje zonder rits.

Nog een tip is dat je op moet letten op welke hoogte je de sluiting zet. Zet je de magneetsluiting te laag, dan past een dikke portemonnee met allerlei pasjes er niet meer in.

Wat natuurlijk wel heel leuk is, maar ook bewerkelijk, is een zakjes met rits in de voering te maken. (Dit doe je als eerste voordat je de voering erin zet).

Al met al twee leuke gratis patronen voor twee verschillende clutches.

Ik ben heel benieuwd welke jij maakt. Stuur een foto van jouw clutch op naar info@naaileseindhoven.nl of ww.facebook.com/naailesiendhoven en ik deel hem.

Groetjes, Miriam Bode